vineri, 26 noiembrie 2010

Psihologia şi realităţile lumii contemporane



Saptamana trecuta am participat la Conferinta Internationala "Psihologia si realitatile lumii contemporane", desfasurata intre 18 si 21 noiembrie.
La aceasta conferinta au participat specialisti si studenti din toate domeniile psihologiei: psihologie clinica, psihologie educationala, psihologia muncii si transporturilor, psihologie militara si judiciara. In deschiderea conferintei au fost invitati sa tina cuvantari in plen personalitati autohtone (Prof. Dr. Romita Iucu, Prof, Dr. Alexandru Surdu, Prof Dr. Constantin Ionescu, Prof Dr. Eugen Corneliu Havarneanu) si internationale (Prof. Dr. Mathias Muller, Dr. Gernot Schufried, Prof. Dr. Bernard Chouvier si Dr. Rhiannon Luyster).

Activitatile conferintei au fost structurate in:
- prezentari in plen
- postere
- workshop-uri
- prezentari pe sectiuni
- simpozioane satelit pe teme precis conturate.

Eu am participat cu lucrarea intitulata "Workaholism-ul indus - forma de abuz intelectual si emotional asupra copiiilor supradotati" in cadrul simpozionului nr 4 intitulat "Noile forme de abuz si disolutie morala - de la grosier la subtil", coordonat de Prof. Dr. Iolanda Mitrofan.

Avand ca tema principala abuzul, lucrarile prezentate au descris abuzul la locul de munca, in familie, la scoala, interetnic si asupra anumitor grupuri vulnerabile. Laurentiu Mitrofan a prezentat workaholismul ca forma de manifestare a psihopatologiei sociale, descriind formele de manifestare, caracteristicile psihologice ale workaholicului, efectele pe plan fizic, psihologic, emotional, familial si social ale workaholismului, cauze, cat si incadrarea workaholismului printre fenomenele de psihopatologie sociala. Eu am prezentat workaholismul indus la copiii supradotati de catre adultii semnificativi din preajma acestora, explicand fenomenul din perspectiva psihoterapeutica si argumentand existenta acestui fenomen prin prezentarea catorva cazuri observate in activitatea mea ca si consilier scolar.

Consilier MD Gina Leca a prezentat abuzul la locul de munca, descriind modalitati si efecte ale fenomenului asupra angajatilor, dar si o tipologie a angajatilor victime ale sefilor abuzatori. Psih. Drd Diana Francisco ne-a aratat un film despre abuzul asupra angajatilor intr-o companie franceza, aducand mai multa lumina asupra abuzului la locul de munca. Piholog MD Adina Ganaite a prezentat abuzul practicat de terapeuti si parinti asupra copiiilor cu autism, abuz aparut din insuficienta cunoastere a lumii interioare a acestor copii. Un cadru didactic de la Iasi a prezentat un studiu pe care l-a realizat in scoala unde preda, studiu asupra copiatului ca forma de autoabuz, abuz al colegilor si al cadrelor didactice, explicand motivele care ii fac pe elevi sa recurga la aceasta metoda de raspuns la cerintele scolare. Psih. Dr. Ramone Stemate a prezentat abuzul cadrelor didactice asupra elevilor, delimitand clar notiunea de abuz, eplicand fenomenul si precizand cateva exemple pentru aceasta forma de abuz. Psih. Dr. Madalina Negret a vorbit despre abuzul elevilor in mediu scolar (asupra altor elevi si asupra cadrelor didactice). A explicat fenomenul, aducand in discutie motivele aparitiei acestei forme de abuz, dar si motivele de perpetuare a ei. Psih Md Alexandra Mitroi a prezentat modul in care victimele traficului de persoane pot deveni abuzatori ai terapeutilor lor sau modul in care sunt afectati terapeutii de terapia cu aceasta categorie de clienti. In final s-a discutat despre abuzul angajatorilor romani asupra femeilor filipineze. Lucrarea a venit cu foarte multe elemente de psihogenealogie si etnopsihologie filipineza, explicand diferentele interculturale ca si cauze ale abuzului.

Rezumatele acestor prezentari, cat si lucrarile in extenso, in limba engleza vor fi publicate in volumul conferintei.
In curand voi publica si lucrarea mea in limba romana… (si ) Aici.

Numai bine,
Psiholog Raluca Antonescu – consilier scolar Şcoala 24, Şcoala 28, Gradinita 138

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu