joi, 6 ianuarie 2011

Consilierea copiilor preşcolari



“Rotaţia desenelor” este un exerciţiu de consiliere de grup, utilizat la preşcolari.
Scopul acestui exerciţiu: dezvoltarea abilităţilor de relaţionare, de rezolvare a conflictelor şi de cooperare în cadrul grupului.

Copiii stau pe scaune în jurul unei mese. I se dă fiecărui copil o coală de hârtie şi o cutie de creioane colorate. Fiecare copil poate desena/picta pe foaia lui ce doreşte până când conducătorul grupului spune “STOP JOC!” După aceea, fiecare copil îşi va da desenul său colegului din dreapta. Timp de 5 minute vor desena pe foaia colegului lor ce doresc, apoi când conducatorul de grup spune “STOP! SCHIMB!”, vor da foia pe care o au în faţă, colegului din dreapta. Desenele merg doar în aceeaşi direcţie, astfel încât un desen să ajungă pe la toţi cei prezenţi în grup.

Este un exerciţiu care poate aduce copilul şi implicit grupul într-o situaţie delicată. Dacă la început, copiii sunt încântaţi de ideea schimbului de desene, pe parcurs pot să apară conflicte intre ei. Unii doresc să-şi facă desenul într-un anumit mod, iar ceilaţi îi pot strica planurile. Este o situaţie frustrantă şi este bine să-i învăţăm să facă faţă acestor situaţii, explicându-le că este un desen comun, un tablou şi că nu există bine sau rău, frumos sau urât, ci pur şi simplu un desen.

În timpul acestui desen comun putem observa dacă există conflicte între membrii grupului (răzbunari, pedepsiri, invidii). Acceptarea desenului, aşa cum este el, înseamnă o acceptare a grupului şi o integrare în grup. Comportamentul fiecărui copil în timpul acestui exerciţiu poate fi observat. Copilul va încerca să influenţeze desenele colegilor săi, imprimându-şi pe aceste desene propriile idei, sentimente. Puţini copii vor încerca să continue ceea ce a început colegul lor. Consilierul şcolar va ajuta copilul să depăşească frustrările si să rezolve problemele apărute în grup.

Consilierul şcolar va iniţia o discuţie despre activitatea desfăşurată şi va face aprecieri în legătură cu aceasta, îi va ajuta pe copii să accepte desenul propriu modificat de grup şi le va solicita să aleagă un titlu pentru desenul lor, în funcţie de ceea ce reprezintă acesta la final şi de ultimele retuşuri pe care le pot face.

La finalul activităţii, copiii primesc aprecieri pentru modul în care au încercat să accepte modificările realizate pe propriul desen şi pentru modul în care au lucrat în echipă.

Consilier şcolar Magdalena Turtoi - Şcoala 41, Grădiniţa 135, Grădiniţa 137

3 comentarii:

  1. Foarte interesant! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant! Este creata o situati foarte aproape de realitate, de provocarile cu care ne confruntam in viata de zi cu zi. Discutand despre ce au simtit copiii si ce au facut atunci cand s-au confruntat cu dificultatea implicarii cuiva in propria lucrare, se pot invata modalitati aserive de relationare. Bravo!

    RăspundețiȘtergere