joi, 23 decembrie 2010

Metoda ”Six Thinking hats”








Metoda ”Six Thinking hats” -Tehnică interactivă de stimulare a creativităţii

"Obiectivul gândirii nu este corectitudinea, ci eficienţa. Ca să fim eficienţi trebuie până la urmă, să gândim corect, dar între cele două aspecte există o diferenţă importantă. A avea dreptate înseamnă a avea dreptate tot timpul. A fi eficient înseamnă a avea dreptate doar în final.”

“Gândirea laterală are drept obiective: generarea de idei şi modele noi prin restructurarea şi evitarea modelelor invechite.”

“La baza gândirii laterale stă intuiţia, creativitatea şi dispoziţia.” (Edward de Bono)

Metoda ”Six Thinking hats” sau „Şase pălării gânditoare” permite Gândirea Laterală. Dr. Edward de Bono este inventatorul termenului de Gândire Laterală.


Ce este Gândirea Laterală?

Tot un mod de folosire a minţii , ca şi gândirea logică, însă de alt tip.

Este un proces deliberat.

Un proces prin care folosim informaţia pentru a stimula creativitatea şi intuiţia restructurantă.

Un mod de a gândi care urmăreşte schimbări în percepţii, concepte şi idei prin utilizarea unor instrumente.

Ce sunt cele "şase pălării"?

Sase moduri de a gândi

Gândirea în paralel

Un instrument de inovaţie

Să luăm decizii, analizând fiecare idee din cele şase perspective: ce ştim, ce e bine, ce nu e bine, ce simţim, ce alternative avem,c e alegem în legătura cu o idee


PĂLĂRIILE GÂNDITOARE

Pălăria Albă se concentrează pe informaţii. Se referă la fapte, figuri, informaţii disponibile sau necesare.

Pălăria Galbenă se concentrează pe beneficii şi aspecte pozitive.

Pălăria Roşie dezvăluie intuiţiile, sentimentele şi emoţiile.

Pălăria Neagră este pălăria problemelor, criticilor şi a precauţiilor.

Pălăria Verde este cea a creativităţii, schimbării, a alternativelor, a propunerilor, a ceea ce este interesant şi provocativ. Aici pot fi folosite tehnici de Gândire Laterală.

Pălăria Albastră este pălăria coordonării. Nu vizează un subiect în sine, ci procesul gândirii.


Pălăria Albă - Informaţia valabilă şi cea necesară

-oferă informaţii şi materiale în legătură cu problema

-leagă soluţiile de informaţiile disponibile discutate

Imaginează-ţi o foaie albă şi una imprimată. Majoritatea timpului hârtia este albă. Pălăria albă se referă la informaţii şi acţionează în sfera lucrurilor reale, existente. Deci, când o porţi rămâi la ceea ce este cunoscut. Tot ceea ce vrei în momentul de faţă este informaţia obiectivă.

Ce informaţie lipseşte? Ia în considerare ambele părţi ale informaţiei în discuţie.

Pălăria Roşie - Intuiţie şi sentimente

Ce simţiţi în legătură cu soluţiile propuse?

Ia-ţi flacăra roşie a unui foc puternic. Eşti prin apropiere. Simţi căldura ce vine dinspre flăcări. Pălăria roşie se referă la emoţiile şi sentimentele tale. Acestea se bazează pe experinţe complexe şi nu sunt întotdeauna uşor de analizat. De obicei sunt excluse din discuţie din moment ce nu provin din sfera reală şi nu sunt bazate pe logică. Totuşi sentimentele nu încetează să iţi dea bătăi de cap. Şi astfel împărtaşirea lor îţi oferă şansa de a te elibera.

Dă valabilitate sentimentelor şi intuiţiei

Pălăria Neagră -Precauţii, dificultăţi şi probleme

- evidenţiază slăbiciunile fiecărei soluţii

Ai experimentat vreodată senzaţia că viitorul este ca o prăpastie neagră? Doar greşeli, probleme, pericole de tot felul te pândesc... Purtai o pălărie neagră. Foarte folositoare câteodată. Acum poartă această pălarie pentru a te atenţiona când greşeşti.

Care ar putea fi problemele posibile. Ce dificultăţi aş putea întâlni. Când trebuie să fiu precaut? În momentul de faţă folosim pălăria neagră, deci trebuie să faci un efort destul de mare pentru a găsi ceea ce ar putea merge rău.

Pălăria Galbenă -Beneficii şi fezabilitate

- are în vedere posibilităţi reale de realizare a soluţiilor propuse

Aminteşte-ţi o zi însorită şi călduroasă. Simţind o briză uşoară, ce uşor e să gândeşti optimist despre viaţă. Pălăria galbenă reprezintă aspectele pozitive şi logice ale gândirii tale. Deci nu se referă la speranţele tale! Afirmaţiile tale trebuie să fie de asemenea susţinute de un motiv puternic, căutând beneficii şi observând cât de reale pot fi aşteptările tale.

Care sunt beneficiile? Care sunt punctele pozitive? Care sunt valorile? Trebuie economisit ceva? Există un avantaj competitiv? Există o potenţială valoare? Există un concept referitor la această idee care sună bine?

Pălăria Verde - Idei alternative şi creative

vizează soluţii posibile

Ce se întâmplă primăvara când iarna se retrage? Frunzele cresc, iar în copaci şi tufişuri, primele flori se dezvăluie în iarba bogată şi totul vibrează la unison cu energia creativă şi creatoare a vieţii. Pălăria verde reprezintă eforturile creative conştiente. Noi idei se ridică, apar soluţii inovative. În acest moment logica nu este necesară. Lasă-ţi imaginaţia să zburde.

Există şi alte metode de a face acest lucru? Ce am mai putea face? Care sunt posibilităţile? Cum vom trece peste dificultăţi? Cum am mai putea să ne ocupăm de acest concept?

Pălăria Albastră - Organizarea proceselor de gândire

- alege soluţia corectă şi trece mai departe

- defineşte problema

Un cer albastru grozav care îţi oferă ocazia de a avea o vedere de ansamblu asupra proceselor de gândire ce au loc. Iată pălăria albastră a manager-ului.Te desparţi puţin de gândirea ta şi vezi întregul proces dezvăluit. Ghidează-l şi controlează-l.Trage concluziile la sfârşit.

Întreabă pentru decizii.

“Dacă interpretezi rolul unui gânditor, chiar vei deveni unul...”

“Fără creativitate, nu există progres! Am repeta la nesfârşit aceleaşi pattern-uri.”

(Edward de Bono)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu