vineri, 6 ianuarie 2012

Rolul psihoterapiei in societate

In luna decembrie 2011, in cadrul Saptamanii “Festivalul Sanselor Tale”, a avut loc la Colegiul National Bilingv “George Cosbuc” activitatea cu tema : ‘’Rolul psihoterapiei in societate”.

Activitatea a fost coordonata de doamna psiholog Diana Ioanes - psihoterapeut formator in psihoterapie psihanalitica.

Activitatea s-a desfasurat sub forma unei intalniri la care a participat doamna psiholog Clara Ruse, psihoterapeut specializat in psihoterapia cognitiv-comportamentala, doamna psiholog Carmen Toader, psihoterapeut specializat in psihoterapia psihanalitica, si elevii claselor a X-a, a XI-a, a XII-a. In prima parte a intalnirii a avut loc o prezentare de catre invitate a specificului psihoterapiei cognitiv-comportamentale si a psihoterapiei psihanalitice. In partea a doua, elevii au formulat o serie de intrebari legate de profesia de psiholog, respectiv psihoterapeut (etapele ce trebuie parcurse, costurile formarii, veniturile obtinute prin practicarea acestei meserii, aptitudini necesare, dificultati intampinate, motivele alegerii acestei meserii de catre psihoterapeutele prezente).

Impresii ale adolescentilor de la Colegiul National Bilingv “George Cosbuc” in urma acestei intalniri:

“Mi-a placut in mod deosebit conversatia cu cele doua psihoterapeute, mi se pare o experienta foarte utila pentru cei interesati de psihologie. A fost, totusi, mult prea putin timp alocat (intalnirea a durat doar o ora) si foarte multe intrebari de pus. Cu siguranta mi-ar placea sa mai organizam o astfel de intalnire.

”Raphaela, 17 ani - clasa a XI-a

“Pentru mine psihologia a fost intotdeauna o optiune de viitor, desi am avut si inca am dubii. Intalnirea cu doamnele psihoterapeut pot spune ca mi-a lamurit anumite dileme, insa m-a facut sa imi pun mult mai multe intrebari. Nu pot sa spun ca m-a convins sa aleg meseria asta pe viitor, ci mai degraba m-a facut sa ma gandesc mai bine daca asta este ceea ce vreau sa devin. Dupa aceasta experienta mi-am dat seama ca mi-ar placea sa citesc si sa studiez psihologia pentru mine, nu neaparat pentru a face o cariera in acest domeniu.”

Malina, 17 ani - clasa a XI-a

“Intalnirea cu doamnele psiholog a insemnat pentru mine o experienta foarte placuta. Interesant mi s-a parut faptul ca ambele invitate ca si doamna psiholog Diana Ioanes, au ajuns sa faca Psihologia, descoperind o pasiune pentru acest domeniu abia dupa prima lor facultate. Putem remarca de aici cat de important este pentru noi, elevii, in scopul de a ne alege cariera potrivita, sa avem sansa de a cunoaste niste modele concrete de persoane care profeseaza in anumite domenii care ne-ar interesa si cu care sa putem comunica in mod direct. Astfel vom reusi ca optiunea spre care ne indreptam sa fie cea care sa defineasca cel mai bine personalitatea pe care fiecare o avem. Asa cum a spus una dintre doamnele psiholog: “totul se intampla cu un scop, nimic nu este intamplator”, aceasta intalnire a picat la fix, exact intr-un moment in care incepusem sa imi pun foarte multe intrebari legate de viitoarea mea cariera, ezitand mult in aceasta privinta. Partial, am gasit raspuns la cateva dintre intrebari, prin simpla prezenta la aceasta actiune, cu privire la latura inspre care mi-ar placea sa ma indrept, si anume Psihologia. Voi lua in considerare la momentul oportun, in mod sigur, aceasta optiune si aspectele legate de drumul parcurs de doamnele psiholog, pe care acestea le-au scos in evidenta la aceasta intalnire. Mi-ar placea foarte mult daca aceasta experienta s-ar putea repeta si cu alte ocazii pentru a putea continua discutiile, la care cu siguranta mintile noastre adolescentine au mai adaugat cate o intrebare sau doua, ce abia asteapta o lamurire. “

Adriana, 16 ani clasa a X-a

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu